• Výlet 1.B do Botanické zahrady v Praze

      • 08.06.2023 09:52
      • Dne 16. května 2023 jsme společně s paní profesorkou Kalousovou a Kouřímovou vyrazili brzy ráno vlakem z Vysokého Mýta směrem do Prahy.
      • Někteří spolužáci čekali v Chocni, kde jsme poté společně odjeli. Jakmile jsme dorazili na pražské Hlavní nádraží, koupili jsme si lístky a šli na tramvaj.
        Vystoupili jsme na zastávce Výstaviště a dál se vydali pěšky přes park Královská obora, lidově Stromovka (největší park v Praze). Cestou jsme poznávali krásy přírody. Počasí bylo slunné, modrá obloha a teplo. Nemohli jsme vynechat menší zastávku na hřišti, kde jsme dobyli energii a pokračovali dále v cestě. Prošli jsme Trojskou lávku a konečně jsme viděli vchod do Botanické zahrady.
        Paní Kalousová koupila vstupenky a hned, jak jsme vkročili do areálu jsme šli cestou přes vinné sady. Bylo tam spousty druhů hroznových vín, některé měli i velice speciální názvy. Byl tam také ,,strom“, na kterém byly pověšeny lahve s vůní, kterou jsme měli uhádnout. Něco vonělo hezky a něco naopak zapáchalo. Čas nás tlačil a my museli jít dále směrem k dalšímu rostlinstvu. Nacházelo se zde přes 3 000 druhů středoevropských květin až ke sbírce jehličnanů.
        Trasu jsme si prošli a nadšeni jsme se konečně ocitli u tropického skleníku Fata Morgana. Vstupní část je věnovaná suchomilné vegetaci suchých tropů a subtropů. Průvodce nám krásně popisoval sukulenty či vzácné flóry z Madagaskaru.
        S touto částí je spojen podzemní štolou, kde se nacházejí sladkovodní akvária obydlena tropickými rybami a jinými vodními živočichy. A konečně jsme se dostali do oddělení motýlů. Bylo tam tolik druhů, někteří menší, někteří větší a někteří děsivě vypadající. Caligo, otakárci, babočky a jedním z nejkrásnějších druhů byl morpho. Na každém koutě se nacházelo krmení pro motýli, kteří se živí převážně nektarem.  Motýli se nás ani moc nebáli, dokonce i na někoho přiletěli a sedli si mu třeba na hlavu. Uprostřed zahrady vedl můstek nad akváriem. Průvodce byl s námi po celou dobu a popisoval nám motýli a přírodu kolem. Jejich významnou sbírku tvořily převážně orchideje, kapradiny i jehličnany. Na konci prohlídky jsme zavítali ke kuklám. Průvodce nám ukázal strašilku, kterou nám nabídl do školy. To jsme samozřejmě nemohli odmítnou a vzali jsme si hned dvě. Takže se nám postupně ve třídě rozrůstá zoo, na kterou se můžete přijít podívat. Skleník jsme měli celý prozkoumaný a naposled jsme si šli projít venkovní expozici. Po cestě jsme narazili na rozhlednu s okouzlujícím výhledem na Prahu, takže jsme si museli dát přestávku a jít to omrknout. Poslední, co jsme spatřili byla ,,severoamerická polopoušť“, kde bylo mnoho druhů sukulentů.  
        Botanickou zahradu jsme viděli a opět jsme šli na tramvaj, která nás dovezla na Staroměstské náměstí. Dostali jsme rozchod a šli si koupit něco k jídlu. Výlet se chýlil ke konci a my se octili na vlakovém nádraží. Tam už jsme čekali na vlak a jeli domů.
        Nikol Přikrylová

      • Zpět na seznam článků