• Projektový den pro žáky ze Základní školy Javornického Vysoké Mýto

      • 28.04.2023 12:36
      • V pondělí 17. dubna 2023 se uskutečnil na našem gymnáziu poslední z projektových dnů v rámci projektu „Implementace Krajského akčního plánu II“.
      • Byl to již v pořadí osmý projektový den určený pro žáky základních škol z Vysokého Mýta.
        Nyní jsme přivítali ve škole žáky 8. třídy Základní školy Javornického. Konkrétně tito žáci nás tu navštívili poprvé. Proto jsme pro ně v učebně biologie připravili laboratorní cvičení, ve kterém se důkladně seznámili s mikroskopem a přípravou nativních preparátů. Žáci si tak mohli osvojit návyky při práci v laboratoři, prozkoumat možnosti mikroskopie a naučili se zpracovávat laboratorní protokoly. Od rostlinných orgánů, pletiv, buněk a organel jsme se dopracovali až k samotné stavbě jádra a základům mitotického dělení buněk. Nakonec jsme izolovali DNA z rostlinných materiálů a vlastních slin.

        Ve fyzikální části projektového dne jsme se zabývali informacemi a komunikací. Hned po krátkém opakování fyzikálních pojmů jsme se vrhli na historii přenosu informací a uvedli si několik důležitých milníků jako bylo počítadlo, telegraf, telefon a internet. Žáci si mohli vyzkoušet zapojení jednoduchého telegrafu a posílat si tak zprávy Morseovou abecedou. Následně jsme si vysvětlili, jakým způsobem funguje počítač a jak se v něm ukládají nebo převádějí informace a z čeho jsou vlastně informace tvořeny. Žáci si tak mohli vyzkoušet převod čísel a znaků z desítkové soustavy do binární. Doufáme, že dopoledne strávené v našich laboratořích bylo pro osmáky alespoň trochu zábavné.
        Učitelé biologie a fyziky Gymnázia Vysoké Mýto

      • Zpět na seznam článků