• Exkurze třetích ročníků do Terezína

      • 17.04.2023 20:00
      • V historii najdeme spoustu věcí, které je dobré si připomenout.
      • Nemusí to být zrovna nic negativního, ale i na to zlé je potřeba nezapomínat. Právě proto se dne 13. 4. 2023 vydaly třídy 3. A a 3. B na exkurzi do pevnosti postavené Josefem II., avšak zneužité nacisty – do Terezína.
        Svou prohlídku jsme započali v Muzeu ghetta, v němž jsme si obecně připomenuli všechny souvislosti týkající se holokaustu jako takového. Následovalo uvedení do „života“ v Terezíně během druhé světové války a objasnili jsme si také důvody, proč byl právě Terezín vybrán k tomu, aby právě tam byli sváženi Židé.
        V muzeu jsme příliš neotáleli a vydali jsme se na prohlídku Velké pevnosti. Nahlédli jsme do bývalých kasáren, které sloužily jako ubikace, prohlídli jsme si židovskou modlitebnu, křesťanskou a židovskou obřadní místnost, márnici a krematorium. Po prohlídce města jsme se přemístili k černo – bílé bráně Malé pevnosti, která byla již při výstavbě objektu na konci 18. století určena jako věznice a byla k tomu určena i nacisty.
        Pochmurná a krutá historie tohoto místa byla celý den v kontrastu s příjemným teplem a sluníčkem, které nás po celý den provázelo.
        Více na gvmlisty.cz.
        Pavlína Navrátilová 3. A

      • Zpět na seznam článků