• Exkurze 2. A do Prahy

      • 06.04.2023 10:26
      • Ve čtvrtek 30. 3. 2023 se naše třída 2. A. vydala společně s našimi paními profesorkami MgA. Martou Hoškovou a Mgr. Michaelou Shánělovou do Prahy.
      • Brzy ráno naše rozespalá výprava vyrazila vlakem z Chocně do našeho největšího a nejmalebnějšího města, do Prahy.
        Jako první jsme se vydali do krásné novorenesanční budovy Rudolfina. Tam jsme se zaposlouchali do koncertu ruského hudebního skladatele Igora Stravinského, Svěcení jara, v podání České studentské filharmonie. Nejen atmosféra velkolepých prostor koncertní síně, ale i úžasný výkon všech členů orchestru včetně dirigenta Marka Ivanoviće nás naprosto okouzlil. Eufonie hudebních nástrojů byla doprovázena příjemným hlasem komentujícího Petra Kadlece, který nám umožnil lépe pochopit smysl jednotlivých částí díla a autorovu myšlenku. 
        Druhou naší zastávkou byl kostel sv. Michaela archanděla, v jehož tajuplných gotických prostorách je instalována výstava The World of Banksy.
        Banksy je bez pochyby nejpopulárnějším street artistou na světě. Nepolapitelný umělec, který se skrývá pod tímto pseudonymem svým originálním uměním kombinujícím graffiti s využitím šablonové techniky útočí hlavně na politickou sféru. Banksyho satirická tvorba provokuje ale především sahá do duše a svým poselstvím reflektujícím zkaženost společnosti nutí se zamyslet.
        Ne každý musí být příznivcem klasické hudby nebo graffiti, ale myslím si, že nás exkurze zaujala, a změnila tak původně možná kritické pohledy některých z nás.
        Anežka Motyčková

      • Zpět na seznam článků