• Národní cena eTwinning pro projekt SMILE

      • 15.03.2022 10:56
      • Žáci loňské sekundy (letošní tercie) vyhráli Národní cenu eTwinning s mezinárodním projektem SMILE.
      • Tento projekt byl jedním ze šesti projektů z celé republiky, které získaly tuto prestižní cenu za školní rok 2020/2021. Nicméně, slavnostní předávání této Národní ceny proběhlo z důvodu předchozí nepříznivé pandemické situace až nyní, v sobotu 5. 3. 2022.

        Název projektu SMILE je zkratkou z „The School of Magic Inspiring Learning Experiences“ a byl inspirován školou Bradavice z proslulé heptalogie J. K. Rowlingové „Harry Potter“. V této projektové školní komunitě se žáci měli možnost seznámit a spolupracovat s partnery z osmi evropských zemí a také získat nové poznatky z řady „kouzelnických“ předmětů, jejichž názvy (nikoliv obsah) povětšině kopírovaly školní předměty Bradavic (např. lektvary, bylinkářství, historie čar a kouzel anebo přeměňování). Úkolem projektové kouzelnické školy bylo však nejen vzdělávat, ale také vychovávat a vést žáky k uvědomění si životních hodnot a k rozvíjení dobrých charakterových vlastností. Součástí kouzelnického školního roku byl např. i úvodní společenský online večírek a také několik online turnajů, kde žáci spolupracovali v mezinárodních týmech a společně kreativně plnili zadané úkoly a soutěžili. Komunikačním jazykem byla angličtina, a tak si žáci mohli mnohokrát vyzkoušet své jazykové schopnosti a všechny čtyři dovednosti (čtení s porozuměním, poslech, psaní i mluvení).

        Gymnázium V. Mýto na eTwinning projektech úspěšně pracuje už od roku 2007 a mnohé projekty získaly Certifikát kvality a některé i Národní či Evropskou cenu eTwinning. Tento SMILE projekt však byl specifický, neboť se téměř celý realizoval v době „online“ výuky. Nicméně díky motivovanosti, pracovitosti a odpovědnosti žáků loňské sekundy se nám podařilo všechna úskalí loňského školního roku zvládnout na jedničku a také dokončit tento projekt v takové kvalitě, že mohl být oceněn Národním a Evropským certifikátem kvality. Nejvyšším oceněním, kterého jsme dosáhli a kterého si velmi vážíme, je Národní cena eTwinning.

        Chcete-li se o projektu dozvědět více, navštivte naše projektové webové stránky: https://etw-projekt-smile.webnode.cz/.

      • Zpět na seznam článků