• Okresní kolo chemické olympiády

      • 07.03.2024 06:54
      • V pátek 3 března 2024 se na základní škole v Červené Vodě uskutečnilo okresní kolo Chemické olympiády kategorie D (kategorie pro žáky základních škol a nižších ročníků gymnázií).
      • Po splnění nezbytných organizačních záležitostí se polovina soutěžících odebrala do pracovny chemie, kde byla připravena praktická část. Ke zkoumání byly, v literatuře často zmiňované, antioxidační účinky vitamínu C a také jeho úbytek ve šťávě způsobený varem.
        Druhá polovina soutěžících mezitím řešila teoretické úlohy. V nich bylo třeba vyluštit biochemickou křížovku a opravit tvrzení z téže oblasti. Dále bylo několik úkolů ke kyselině chlorovodíkové, která je součástí žaludeční šťávy a také výpočty týkající se železa, které je obsaženo v hemoglobinu.
        Po devadesáti minutách a krátké přestávce se skupiny vyměnily. Před jednou hodinou bylo hotovo a zbývalo jen opravit a vyhodnotit, jak si kdo vedl. Uznání si zaslouží všichni soutěžící. Už proto, že se nebáli a věnovali část svého volného času práci navíc. Z naší školy to jmenovitě byli Adéla Radilová, která skončila jedenáctá, Tomáš Baťa (šestý) a Terezie Konečná, která dokonce celou soutěž vyhrála a postupuje do krajského kola. Všem třem děkuji za reprezentaci školy a Terce přeji hodně úspěchů v krajském kole.
        Mgr. Alena Pecinová

      • Zpět na seznam článků