• Geniální pianista Matyáš Novák ve Vysokém Mýtě 29. 2. 2024

      • 03.03.2024 19:30
      • Jsem velice vděčná za možnost a mimořádnou příležitost setkání našich studentů prvního a druhého ročníku s mladým, velice talentovaným pianistou Matyášem Novákem, který zavítal do ZUŠ VM na celý den v rámci projektového dne a večer se představil veřejnosti svým sólovým recitálem.
      • Naši studenti vyslechli několik klavírních skladeb z pera českých skladatelů jako byli například Antonín Dvořák, Bedřich Smetana nebo Leoš Janáček, také jsme měli možnost slyšet Matyášovi vlastní úpravy na lidové písně či na Vltavu od Bedřicha Smetany.
        Matyáš Novák patří díky mimořádnému harmonickému cítění, širokému repertoáru a vynikající úhozové technice k nejperspektivnějším pianistům své generace. V deseti letech vystoupil poprvé s orchestrem, v devatenácti debutoval v Carnegie Hall, ve dvaceti se představil samostatným recitálem na festivalu Pražské jaro. O jeho zcela mimořádném hudebním talentu svědčí nejen množství cen na domácích a zahraničních soutěžích, ale i fakt, že ve svém mladém věku má v repertoáru čtyři desítky koncertů s orchestrem a stovky skladeb pro sólový klavír. V současné době studuje na Hudební akademii múzických umění ve třídě prof. Ivana Klánského.
        Postřehy našich studentů:

        „Zaujala mne vášeň k tomu klavíru a jak jemně dokázal hrát těmi prsty. Bylo to celkem krátké, ale chápu, že bylo časové omezení kvůli našemu rozvrhu. Vždy mne zaujme, že někdo tak mladý umí hrát úplně excelentně a jak všude cestuje“.
        „Klavírní koncerty se mi vždy líbí, tento nebyl výjimkou. Z Vltavy jsem měla doslova husí kůži. Fakt super!“

        Mgr. Michaela Shánělová

         

      • Zpět na seznam článků