• Návštěva tercie v regionálním muzeu

      • 28.11.2019 15:41
      • Návštěva tercie v regionálním muzeu
      •  

        Dne 25. 11. 2019 jsem společně se svou třídou navštívil muzeum ve Vysokém Mýtě. Program, jenž byl pro nás připraven, byl na téma „Než přišla svoboda“ a „Vysoké Mýto za normalizace“.

        Na začátku si každý z nás vylosoval jednu kartičku, na které bylo napsáno vzdělání a povolání našich rodičů a případně speciální informace o některých našich dalších příbuzných. Díky těmto informacím jsme se rozdělili na dva „tábory“.  Žáci označení červenou barvou měli rodiče KSČ a nepůsobili žádné problémy vůči komunistické vládě. Naopak žáci označení modrou barvou měli rodiče, kteří v komunistické straně nebyli a většinou k tomu měli ještě nějaké další prohřešky vůči momentálnímu režimu. Po dokončení tohoto rozdělení jsme měli odpovědět na několik otázek z pohledu lidí, jejichž situaci jsme si vylosovali.

        Následovalo několik videí z roku 1968, kdy lidé očividně protestovali proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy. V těchto videích se mluvilo hlavně o tom, že Češi v žádném případě nepočítali s příjezdem tanků. Zároveň se tu také mluvilo o reakcích ostatních států. Poté nám bylo puštěno další video, kde se reportéři ptali náhodných lidí, jestli berou příjezd sovětských tanků jako okupaci, nebo jako osvobození. Lidé se báli říci cokoli kontroverzního do televize, a tak vždy nějak od odpovědi utekli.

        Po tomto nám naše lektorka shrnula události roku 1968 ve Vysokém Mýtě. Podle jejích informací přišlo zhruba dvacet tisíc vojáků, což znamená, že tu byl podobný počet vojáků jako normálních občanů.

        Na konci tohoto dlouhého a těžkého výkladu jsme si mohli zkusit pár praktických věcí. Mohli jsme si vyzkoušet uvázat pionýrský šátek nebo třeba nasadit plynovou masku. Po skončení zkoušení jsme ještě byli seznámeni se Svátkem práce a vyrobili jsme si mávátko, které je s tímto svátkem úzce spojeno.

        V závěru jsme si ještě pustili několik úsměvných reklam z doby socialismu a satirická videa, která se týkala hlouposti systému prodávání a dovozu.

        Jan Skalický, tercie                                                                                                                                                      

      • Zpět na seznam článků