• Gymnazisté na Erasmu na Ibize

      • 15.05.2024 13:56
      • Ibiza, jeden z Baleárských ostrovů ve Středozemním moři, je známá svým živým nočním životem, idylickými plážemi a bohatou historií.
      • Tento ostrov nabízí ideální kombinaci relaxace a zábavy, což ho činí populární destinací pro studenty z celého světa.
        Geograficky je Ibiza poměrně malý ostrov, ale jeho kulturní a přírodní diverzita je obrovská. Od skalnatých pobřeží a tichých zátok po husté borovicové lesy a solné pláně, Ibiza nabízí širokou škálu prostředí pro objevování a učení. Historické centrum Ibiza, Dalt Vila, je dokonce zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.
        Pro většinu lidí je Ibiza spojená s představou nekončící diskotéky a s dovolenou na pláži.  Ibiza je však i domovem obyčejných lidí, kteří se potýkají s řadou problémů způsobených masivním turismem, například nedostatkem vody, předimenzováním veřejných prostor a infrastruktury nebo velmi vysokými náklady na živobytí. 

        Program Erasmus + je úžasný prostředek pro poznávání a objevování. Vedle poznávání kulturních a přírodních krás poskytují zážitky z cest s Erasmem totiž účastníkům něco navíc. Díky spolupráci se střední školou „IES Cuarto del Rey“ se studenti dozvěděli spoustu zajímavých věcí o životě lidí žijících na ostrově, protože měli příležitost se ubytovat v místní rodině a strávit tak intenzivní týden spolu se svým hostitelským studentem.
        Mgr. Jolana Kouřímová

        Očima studentky
        Skupina žáků gymnázia se nedávno vrátila z týdenního výměnného pobytu na Ibize. Pobyt proběhl v rámci projektu Erasmus+. Během pobytu si studenti protrénovali svoje jazykové schopnosti, jak ve španělštině, tak i v angličtině. Seznámili se svými španělskými vrstevníky, navštívili místní památky a akce a díky pobytu u místní rodiny ještě více poznali zdejší kulturu. Měli také to štěstí, že zažili největší oslavy roku, Festes de Maig. Zároveň se seznámili se skupinou italských žáků, kteří zde byli také díky programu Erasmus. Navštívili blízký ostrov Formentera, prošli se po místních plážích a viděli spoustu zajímavých a nových míst. Na workshopu o Evropské Unii si také vyzkoušeli porovnávání cen, platů, školských systémů, zdravotnictví a práv s již zmíněnými zeměmi, tedy s Itálií a Španělskem. Pobyt byl pro studenty obohacující zkušeností, na kterou budou ještě dlouho vzpomínat.
        Jana Drdlová 2. A

      • Zpět na seznam článků