• Chemicko-dějepisná exkurze na Malou Skálu

      • 24.09.2019 13:18
      • Chemicko-dějepisná exkurze na Malou Skálu
      • V celkem chladném středečním odpoledni 18. 9. 2019 se třída 2. A společně s doprovodem učitelek Aleny Šalounové a Aleny Pecinové vydala na exkurzi na Malou Skálu.

        Na sraz dorazili, až na jednoho zvlčilého chlapce, všichni. Počasí bylo sychravé, avšak nálada žáků i profesorek stále pozitivní. Po asi dvou hodinách cesty dorazila expedice na místo určení do autokempu Ostrov. Tam začali hrdinové stavět svoje stany, ostatní se mezitím nastěhovali do chatek. Večerka byla v jedenáct hodin.

        Další den se všichni probudili do krásného třístupňového rána, udělali si snídani a v 7:35 vyrazili vlakem na výlet na nedaleký zámek Sychrov. Tam se žáci dozvěděli něco o historii zámku, na který často jezdil známý český skladatel Antonín Dvořák, ochutnali nějaké laskominy v místní cukrárně a prohlédli si nádhernou zahradu v podobě anglického parku. Poté si studenti dopřáli oběd v blízké hospodě a přemístili se na druhý bod čtvrtečního programu, jímž byl pivovar ve Svijanech.

        Na prohlídce byli žáci seznámeni s historií pivovaru, obohaceni o znalosti související s výrobou piva a čas strávený v pivovaru si moc užili. Po skončení prohlídky se skupina gymnazistů vydala zpět do autokempu, kde si dobrovolníci vlezli na pár chvil do řeky Jizery, která omílala břehy kempu ze všech stran. Potom si někteří uvařili, jiní zašli na večeři a večer se všichni sešli u táborového ohně, zazpívali si pár veselých písniček a pomalu se vydali na kutě. Večerka byla v deset hodin.

        Páteční ráno se každý musel sbalit a připravit se na cestu zpět. Vyráželo se v 8:30 a cestu ozvláštnila zastávka ve sklářské firmě DETESK v Železném Brodě s ukázkou výroby dekoračních skleněných výrobků. Pak už se jen nasedlo
        na vlak směr Choceň a spokojení vysokomýtští gymnazisté plni nových zážitků, dojmů a vědomostí se vrátili domů.

        Jakub Šimek, 2. A  

      • Zpět na seznam článků