• Zájezd do Francie 2019

      • 17.09.2019 16:45
      • Zájezd do Francie 2019
      • Názory studentů

        Letošní zájezd do Francie se mi velice líbil, jelikož Provence je jednou z mých nejoblíbenějších částí Francie. Z těch všech měst, které jsme za těch pět dní navštívili, se mi líbily prakticky všechny. Velice se mi líbily okrové doly v Roussillon, kde je překrásná příroda, nebo celodenní návštěva Marseille s vyjížďkou lodí na ostrov If. V Marseille mě ohromila katedrála Notre Dame de la Garde, jak svojí velikostí, tak svojí bohatou výzdobou. Jediné, co jsem doteď nepochopil je, proč jsou uvnitř pověšené modely lodí a letadel. Mile mě překvapilo i městečko Aigues-Mortes, Les Baux de Provence, Pont du Gard nebo i město Orange.

        Z celého zájezdu se mi ale nejvíce líbíl poslední den, což byla návštěva parfumérie Fragonard a následná cesta do Monaka. Musím říct, že Monako mě úplně fascinovalo. I přesto, že je to druhý nejmenší stát na světě, toho má více než dost k vidění. Od knížecího paláce přes budovu kasina až po krásné pláže. Navíc je relativně čisté, opravené a v noci je hezky osvětlené.

        Zbyněk Boštík 2. A

         

        V neděli 9. září 2019 jsme se my, účastníci zájezdu do francouzské Provence, 40 studentů Gymnázia Vysoké Mýto, vydali vstříc novým zážitkům a za poznáním kousku světa. Svou mohutností nás zaujal akvadukt Pont du Gard či Papežský palác v Avignonu. Naopak svou skromností malé městečko obepnuté hradbami - Aigues-Mortes nebo město proslavené těžbou okru - Rousillon. Ve středu jsme se vydali po stopách malíře Vincenta Van Gogha. Navštívili jsme léčebnu pro choromyslné v St. Rémy-de-Provence, kde se léčil. Měli jsme možnost vidět na vlastní oči místa z jeho obrazů.

        Největším zážitkem se pro mě stala návštěva vápencového dolu, na jehož téměř hladkých stěnách ožívaly Vincentovy obrazy. Stopy hraběte Monte Crista jsme nalezli na ostrově If,  nedaleko Marseille, kde se nachází pevnost, ve které byl podle A. Dumase vězněn.

         Poslední den jsme přejeli do druhého nejmenšího státu světa - do Monaca se slavným kasinem v Monte Carlu a nádherným oceánografickým muzeem.
        Provence má určitě co nabídnout, i když levandulová pole jsou v tuto dobu již sklizená. Nádherné památky a příroda jsou všude kolem. Myslím, že všichni jsme si v této malebné části Francie našli něco, na co budeme vzpomínat možná i po celý život.

         Viktorie Pokorná, 3. B

      • Zpět na seznam článků