• Příběhy našich sousedů

      • 07.02.2020 11:59
      • V úterý 4. února 2020 proběhla v Šemberově divadle slavnostní prezentace pamětnických příběhů, které zpracovaly žákovské týmy z Vysokého Mýta.
      • Dva příběhy prezentovaly také naše žákyně.

        Od listopadu 2019 pracovaly naše žačky na projektu o osudech lidí se zajímavým příběhem. Nejprve absolvovaly několik workshopů, po nich následovalo setkání s pamětníkem a nahrávání rozhovoru o jeho životě. Dalším krokem bylo sepsání životopisu a vytvoření scénáře pro audionahrávku. Se zpracováním audia dívkám pomohli zaměstnanci Českého rozhlasu Hradec Králové. S jejich pomocí vznikly takřka profesionální rozhlasové reportáže. Posledním úkolem byla příprava a realizace prezentace příběhu pro veřejnost.
        Nejprve vystoupily Barbora Čejková, Nina Dudková a Kateřina Vostřelová se svým vyprávěním o Vlastimilu Stratíkovi, bývalém místostarostovi ve Vysokém Mýtě. Rodině pana Stratílka byl na začátku 50. let zabaven majetek i rodinná firma a komunistický režim jejím členům komplikoval život až do roku 1989. Děvčata v divadle převedla několik scén ze života svého pamětníka a poté zazněla rozhlasová reportáž.

        Druhá skupina našich dokumentaristek navázala příběhem o Jiřím Muzikantovi, emeritním učiteli dnešní vysokomýtské vyšší odborné stavební školy. Život pana Muzikanta představily Sára Lišková, Anežka Motyčková, Laura Anna Pendráková a Sofia Serbáková za pomoci básně, kterou samy složily. Hlavním tématem jejich rozhlasové reportáže byly historky pamětníka o návštěvách Jana Wericha. Ty bývaly spojeny s chytáním ryb či raků. Za originální zpracování osudů pana Muzikanta získaly dívky 1. místo v hodnocení poroty. Ta ocenila také povídky, napsané žákyněmi na motivy vyprávění pamětníka.

        Chtěli bychom poděkovat společnosti Post Bellum a městu Vysoké Mýto za možnost zúčastnit se projektu Příběhy našich sousedů. Zvláštní dík patří Karolíně Šimáčkové za neocenitelnou pomoc při práci na projektu.

        Naše žákyně během zpracovávání pamětnických příběhů získaly zkušenosti a dovednosti, které se jim budou hodit nejenom při studiu, ale i v běžném životě.

         

        Pod níže uvedenými odkazy si můžete prohlédnout výstupy z projektu a poslechnout rozhovory s děvčaty v královéhradeckém rozhlase. K dispozici je také fotogalerie.

        Příběh Vlastimila Stratílka: https://www.pribehynasichsousedu.cz/vysoke-myto/vysoke-myto-2019-2020/stratilek-vlastimil/

        Příběh Jiřího Muzikanta: https://www.pribehynasichsousedu.cz/vysoke-myto/vysoke-myto-2019-2020/muzikant-jiri/

        Rozhovory v ČRo Hradec Králové: https://hradec.rozhlas.cz/databaze-pameti-naroda-shromazdila-uz-pres-10-500-osobnosti-cesky-rozhlas-je-8142304?fbclid=IwAR2uvMGWmL1anq5BpcDoeOGnZtCTky_JMBKmWb8IgqPtBdGujGaN8yxYWtA

         
        Foto Studio Družba
        Mgr. Jakub Müller

      • Zpět na seznam článků