• Koncert k 17 listopadu

      • 29.11.2022 10:34
      • 16. 11. 22 se uskutečnil v Husově sboru koncert ke státnímu svátku 17. listopadu. Děkuje me účinkujícím P. Jedlinskému a Fischerovi a také návštěvníkům, kteří se této slavnostní akce zúčastnili.
      • Jako jedna z upomínek listopadových událostí nejen z listopadu roku 1989, ale i z roku 1939 se ve Vysokém Mýtě konal v kostele Církve československé husitské koncert pořádaný Gymnáziem Vysoké Mýto. Program nám zajistila vynikající hudební dvojice Jakub Jedlinský a Pavel Fischer, kteří si říkají Jefis duo.
        Jakub Jedlinský je vynikající akordeonista a hudební učitel, který úspěšně absolvoval nejen Konzervatoř v Pardubicích, ale také Západočeskou univerzitu v Plzni a dokonce i zahraniční univerzitu v Dánském Esbjergu. Vystupuje nejen v Česku, ale také na zahraničních akcích, jako například v Německu, Velké Británii, Holandsku nebo Slovensku. Získal taktéž řadu nejrůznějších ocenění.
        Pavel Fischer úspěšně absolvoval hru na housle na Pražské konzervatoři. Kromě skvělého houslisty je také i vynikajícím skladatelem. Svou první skladbu s názvem „Morava“ představil v dubnu roku 2008 v Carnegie Hall v New Yorku. Téhož roku na podzim měla tato skladba taktéž premiéru i v jeho rodném Česku. Spolu s Jakubem Jedlinským začali vystupovat jako multižánrové duo v roce 2019.
        Koncert po několika úvodních větách pana faráře Mgr. Jiřího Plháka zahájila paní ředitelka Mgr. Blanka Kysilková, která nám připomněla právě dané události, jež se váží k17. listopadu. Tento den se totiž do našich dějin zapsal dvakrát. Poprvé to bylo, jak jsem již ostatně zmínila, v roce 1939, kdy v noci z 16. na 17. listopadu gestapo zatklo několik tisíc studentů a učitelů. Někteří z nich byli již zmiňovaného dne popraveni, jiní byli deportováni do koncentračních táborů. Podruhé to bylo roku 1989, kdy se z poklidného shromáždění k 50. výročí uzavření českých vysokých škol říšským vůdcem Adolfem Hitlerem a zároveň uctění památky Jana Opletala stal rázem nebojácný dav, který se i přes tehdejší režim nebojí dát najevo svůj názor a bojovat za to, co považuje za správné. Nikdo z tehdejších účastníků si zřejmě nedovedl představit to, že se jim právě díky tomuto gestu podaří změnit dějiny našeho národa. Těžko říci, jak by to vypadalo dnes, kdyby se tenkrát studenti nerozhodli v demonstraci, jež dnes známe jako Sametovou revoluci, pokračovat.
        Následoval už samotný program, kdy nás již zmíněné duo Jefis bavilo svými písněmi. Kostelem se linuly melodie s příměsí keltského, židovského nebo dokonce i moravského charakteru. Došlo také i na zpěv. Ze dvojice muzikantů po celou dobu koncertu sálala pozitivní energie a i složitější skladby dokázali zahrát tak, jako kdyby to nebylo nic jiného, než jedno potažení smyčcem či zmáčknutí klávesy na akordeonu. Bylo na nich poznat, že to, co dělají, je skutečně baví.
        Jakuba Jedlinského a Pavla Fischera jsem neslyšela poprvé, ale ani naposledy. Na poslední Smetanově Litomyšli jsem měla právě to štěstí je slyšet hrát celé odpoledne se stejným zápalem, radostí a elánem, jako při tomto koncertě ke Dni studentstva.
        Odkaz na stránky p. Jedlinského a Fischera zde.

      • Zpět na seznam článků