• 125. výročí počátku basketbalu v českých zemích

      • 20.09.2022 15:03
      • V úterý 20. 9. 2022 se u naší školy sešli příznivci basketbalu, aby oslavili událost, která se odehrála před 125 lety.
      • Roku 1897 předvedl tehdejší  učitel vysokomýtského gymnázia Jaroslav Karásek se svými studenty historicky první utkání v košíkové.
        Zastupitelé města, členové sportovních klubů a další osobnosti našeho kulturního a společenského života dnes v dopoledních hodinách odhalili bronzovou plastiku znázorňující basketbalový koš jako připomenutí tohoto významného jubilea.
        Jaroslav Karásek působil na škole v letech 1889 až 1897, po celou dobu svého pedagogického působení propagoval nové sportovní disciplíny a sledoval vývoj soudobého sportu i v zahraničí. Ve svém pojednání O vývoji tělocvičných her a významu jejich ve výchově mládeže hodnotí sport jako nedílnou součást vzdělávání a rozvoje mladé generace.
        Jen ve třech zemích se hrál basketbal dříve než v českých zemích - ve Spojených státech amerických, ve Francii a Brazílii. A právě Vysoké Mýto a jeho gymnázium byly průkopníky této dnes tak rozšířené míčové hry.
        Přejme našim sportovcům hodně úspěchů nejen v oblasti basketbalu, ale i v jiných sportovních aktivitách.
        Mgr. Zbyněk Přibyl

      • Zpět na seznam článků