• Erasmus+ Réunion

      • 11.12.2023 09:38
      • Ve dnech 27.11. –  5.12. 2023 měli čtyři vybraní studenti Gymnázia Vysoké Mýto možnost se v rámci projektu Erasmus+ podívat na druhý konec světa – ostrov Réunion.
      • Studenti dostali tuto možnost za své úspěchy v krajských soutěžích v angličtině, španělštině a francouzštině. Réunion je spravován jako francouzský region, a je tak politicky k nerozeznání od svých protějšků v metropolitní Francii. V důsledku toho je nejvzdálenějším regionem Evropské unie. Díky tomuto faktu mohou studenti z EU vyjet na Réunion v rámci programu Erasmus+. Naše gymnázium má totiž akreditaci pro Erasmus+ do roku 2027, tudíž můžeme spolupracovat s jakoukoliv školou v EU. Na takto vzdálené destinace se však musí zažádat EU o takzvané mimořádné náklady, které pokryjí nákladnost letecké přepravy.
        Každý student byl ubytován v místní rodině poblíž městečka Le Tampon, odkud lze vidět jak Indický oceán, tak sopečné vrcholy. Už jen možnost strávit týden s rodinou z Réunionu je samo o sobě nezapomenutelným zážitkem.
        Ostrov i přes svou maličkost skrývá vše, na co lze pomyslet. Vodopády, lesy, sopky, korály či výbornou kreolskou kulturu – od jídla po hudbu. Člověk nabyde jednoduše pocitu, že 10 dní není dost na poznání tohoto místa a nejraději by tam navždy zůstal. Odříznutí od zbytku světa a zároveň ničím nezaostávající za moderním světem. Krásné počasí začínajícího léta, co jsme vychytali – komu by se to nelíbilo?
        Naším cílem bylo samozřejmě poznání ostrova, ale především návštěva školy, Lycea Boisjoly v Le Tampon, která se v mnoha věcech od té naší liší. Studenti začínají už v 7:30 a končí mnohdy i v pět odpoledne, chodí do školy i v sobotu. Zároveň výukové metody a často i jednotlivé předměty se v určitých směrech velmi rozcházejí. Proběhly zde návštěvy hodin, prezentace našich studentů o GVM, naší zemi a kultuře. Učitelé konzultovali metody a formy práce a vypracovali podrobný plán budoucí spolupráce. Zároveň se jednalo o určitou jazykovou stimulaci pro každého z nás. Není proto divu, že projekt přinesl mnoho zkušeností nejen studentům, ale i paním učitelkám. Za tyto zkušenosti jsme nesmírně vděční a doufáme v podobné projekty v budoucnu!
        Nina Dudková, 2. A, Mgr. Jolana Kouřímová

      • Zpět na seznam článků